De basis van elke reis is de route. Maar dan ? Waar wil ik naar toe ? Waar moet ik op letten ?  Natuurlijk zijn je persoonlijke interesses het belangrijkste uitgangspunt. Met een grote stift kan je interessante plaatsen en gebieden markeren, zonder er rekening mee te houden of het haalbaar is of niet ! Hiermee kan dan een eerste globale route bepaald worden. Welke plaatsen afvallen hangt natuurlijk erg af van de hoeveelheid beschikbare tijd.

 

Toch is reizen meestal zoeken naar het evenwicht tussen een bepaald reisplan volgen en toch de deur openlaten voor onverwachte wendingen. Zo zal je rekening moeten houden met het feit dat er soms afgeweken zal worden van de vooropgestelde route. Dit komt voornamelijk doordat je onderweg andere reizigers zal ontmoeten die misschien interessantere opties aanbevelen. Onvoorziene gebeurtenissen kunnen natuurlijk ook het schema grondig in de war sturen.

 

Overschatting tijdens de voorbereiding kan je lelijk opbreken onderweg. Uit ervaring weet ik dat je op een reis in tijdsnood kunt komen. De zeeën van tijd die je dacht te hebben, verdwijnen al snel wanneer je weken lang last hebt van buikloop of te maken krijgt met oververmoeidheid. Het klinkt misschien gek, maar af en toe vakantie houden is geen overbodige luxe. Voor de buitenwereld lijkt je hele reis één grote vakantie, maar niets is minder waar. Elke wereldreiziger heeft af en toe een rustpauze nodig. Na weken of zelfs maanden rondtrekken moeten je lichaam en geest af en toe bijtanken.